Importanța asigurării unei igienei dentare adecvate blănosului tău


Profilaxie dentară - detartraj pentru câini și pisici.

Respirația urat mirositoare (halitoză) este o problemă frecventă la câinii de companie care, pe lângă faptul că prezintă un miros neplăcut, poate fi un semn al bolii animalului tău de companie. Rasele mici de câini, tind să formeze mai mult tartru , din cauza diferiților factori precum aciditatea salivei, dinții mai mici și lipiți care predispun mâncarea să se blocheze, iar câinii aflați în casă, de obicei, primesc  mâncare de casă, care este principalul factor pentru prezentarea tartrului dentar.

Cum se formează tartrul dentar pe dinții câinilor?


Tartrul de pe dinții câinilor apare inițial cu placa dento-bacteriană, la care se adaugă resturi de alimente care se descompun, se adaugă calciu și bacterii, formând mirosul rău care poate fi perceput chiar și la câțiva metri distanță . Tartrul de pe dinții câinilor se acumulează treptat pe suprafețele dure, în special între dinți și sub gingie, determinând ca aceasta din urmă să se înroșească, să se umfle și să se retragă treptat, ceea ce este cunoscut sub numele de gingivită, de asemenea se reabsoarbe osul alveolar, ducând la apariția periodontitei si apoi la pierderea pieselor dentare. Boala cauzată de tartrul dentar la câini, materie organică, gingivită etc., se numește boală parodontală.

Odată ce tartrul este format pe dinții câinilor, devine o piatră care nu poate fi îndepărtată doar prin modificarea dietei sau prin spălarea dinților, ea trebuie îndepărtată cu instrumente similare celor utilizate la oameni  în acest sens. Cea mai actuală este utilizarea ultrasunetelor pentru a fracționa tartrul, fără a deteriora smalțul dinților.  Ulterior, suprafața dinților se puliseaza cu un micromotor pentru ai lăsa curați  și cu o suprafață complet netedă.

În cazurile în care boala parodontală este foarte severă, piesele dentare se pierd în procedura de curățare, nu atât din cauza manipulării, ci din cauza faptului că există de obicei piese care sunt ținute doar de aceeași placa de tartru, care nu sunt funcționale și care pot determina formarea de abcese sau infecții mai severe la maxilar.

Curățarea dinților la câini

Procedura de curățare a dinților la câini în general nu durează mai mult de 40 de minute, dar în cazul câinilor este esențial să se efectueze acest lucru sub anestezie generală, iar teama de acesta este unul dintre principalele motive pentru care proprietarii refuză sa-l execute; Ca parte a tratamentului, studiile pre-chirurgicale pot fi efectuate înainte de curățarea dinților la câini, administrarea tratamentului cu antibiotice cu câteva  zile înainte iar, la pacienții cu risc mai mare, efectuarea acestuia cu anestezie inhalatorie, precum și utilizarea de ultrasunete și micromotor, pentru a reduce timpul de anestezie. Limitarea, pe cât posibil a riscurilor de anestezie generală, deoarece boala parodontală nu afectează numai dinții și provoacă respirația urât mirositoare, ci si alte compicatii, ce vor fi enumerate in continuare.

Complicații ale plăcilor bacteriene si parodontozelor:

Câinii nu pot transpira pentru a elimina căldura corporală, de aceea, pentru a menține temperatura constanta, recurg la respirația accelerata. Asta înseamnă că inhala aerul cu o intensitate mai mare, dar acest aer înainte de a intra , antrenează si bacterii, alimente în descompunere și alte componente ale tartrului, pe care le introduce în căile respiratorii, astfel încât este obișnuit ca, la câinii cu tartru dentar, să apara probleme respiratorii recurente; În plus, pe măsură ce aerul din plămâni oxigenează sângele care merge direct la inimă, tartrul este un factor care poate declanșa infecții cardiace. În cele din urmă, și de o importanță majora, este faptul că bacteriile ingerate la trecerea în tractul digestiv predispun la tulburări digestive.

Prevenirea respirației urât mirositoare și tartrului dentar la câini

Periuța de dinți.

Periatul dinților la câini este, fără îndoială, cea mai bună acțiune preventivă pentru bolile parodontale, există perii pentru câini cu diferite forme, dimensiuni, texturi etc. Cu trei utilizări pe săptămână, este suficient să controlați formarea tartrului cu mare succes. Este important ca pasta de dinți umană să nu fie utilizată, deoarece înghițirea poate provoca leziuni la stomac, pentru aceasta, pastele de dinți pentru câini au fost formulate inofensive și cu arome care facilitează munca proprietarilor.

Hrana.

Nutriția bazată pe alimente echilibrate cu crochete este una dintre primele recomandări pentru proprietari, există alimente  dezvoltate special pentru a reduce formarea tartrului. Motivul principal pentru formarea tartrului o reprezinta conservele, precum și mâncarea de casă.

Recompensele.

Recompensele pe baza de piele de bovine, sunt inițial bune pentru curățarea mecánica a dinților, dar după câteva minute devin moi și lipicioase, deci nu sunt cea mai bună opțiune.

Jucării.

În repertoriul jucăriilor prezente la medicii veterinari trebuie să existe unele realizate cu cauciuc (nu din plastic), care sunt folosite pentru curățarea dinților, cu spații și proiecții pentru ca câinele să-și îngroape dinții și să se curețe în timp ce își mușcă jucăriile. Oasele de ata sunt, de asemenea, o opțiune bună pentru curățarea dentară.

Este important de reținut că există și alte boli care pot provoca respirația urat mirositoare la animalele de companie, cum ar fi parazitoza, diabetul, probleme renale, printre altele.

 10 sfaturi

• Dacă câinele dumneavoastră are o respirație urat mirositoare, vizitați medicul veterinar pentru a identifica problema și pentru a o remedia.

• Corectați obiceiurile alimentare proaste pentru a reduce formarea tartrului.

• Cumpărați jucării care, pe lângă faptul că vă distrează animalele de companie, le curata dinții.

• Obișnuiți câinele sa accepte periatul dentar încă de la vârste fragede.

• Periați dinții câinelui dvs. de cel puțin 3 ori pe săptămână, la început nu va fi atât de ușor, dar, în final, cu diversele arome care există în pastele de dinți, o veți găsi pe cea potrivita, și el va ajunge să se bucure de acele momente alături de voi.

• Dacă câinele dvs. are tartru dentar, nu ezitați să-l duceți la medicul veterinar pentru a efectua profilaxia dentară, este o procedură care, deși prezintă un risc minim pentru anestezie generală, este de rutină, rapidă și dacă este făcută cu toată grija este destul de sigură.

• Tartrul dentar poate fi format chiar și în câteva săptămâni, la câinii cu predispoziție.

• Dacă câinele Dv. nu are tartru și are respirație urât mirositoare, ar trebui să fie verificat de un medic veterinar pentru a exclude alte boli care o pot provoca.

• Oferiți recompense de preferință cu sistemul enzimatic, dacă este os din piele natural, îndepărtați-l când este înmuiat sau lipicios.

Important:

 La câinii cu tartru dentar de mult timp, este necesară o evaluare completă a inimii si rinichilor.