Deparazitarea la caini si pisici

Când ar trebui sa se facă deparazitarea la câini si pisici

La pui, prima deparazitare trebuie efectuata in decurs de 15-20 de zile de la naștere , apoi din nou după doua săptămâni si apoi o data pe luna pana la 6 luni.

In timpul alăptării , anticorpii mamei protejează puii de efectele secundare ale viermilor, dar odată cu creșterea, aceasta protecție dispare in mod natural.

O deparazitare corecta a mamei va garanta si sănătatea cățelușilor fără ca aceștia sa aibă timp sa dezvolte probleme grave in organismului lor. Pentru a va asigura ca profilaxia a avut efectul dorit, este bine sa efectuați o verificare a fecalelor cățelușului in primele doua luni de viată.

Chiar si câinii adulți ar putea contracta infestări cu viermi, in special in cazul câinilor de vânătoare sau a animalelor care intra ușor in contact cu animale moarte sau medii slab igienizate .

Chiar daca animalul nostru de companie locuiește intr-un apartament, este bine sa efectuam verificări periodice ale fecalelor, pentru a ne asigura ca este in stare buna de sănătate si ca nu exista infestări in curs

Cum se face deparazitarea la câini si pisici si cat timp are efect ?

Medicul veterinar va va sfătui cu privire la cele mai adecvate produse si modalități de îngrijire a animalului dvs., in funcție de vârsta acestuia. 

Chiar si analiza scaunului il va ajuta pe medic sa determine ce medicament este cel mai potrivit deoarece diferite tipuri de paraziți corespund unor medicamente diferite .

Nu exista produse eficiente cu spectru complet pentru orice tip de vierme. Este important sa urmați instrucțiunile medicului si sa nu depășiți dozele recomandate, deoarece aceste medicamente acționează asupra organelor delicate, cum ar fi intestinul, ficatul, stomacul, iar utilizarea incorecta a acestora ar putea duce chiar la efecte secundare grave.

Exista si produse naturale care pot favoriza expulzarea viermilor sau a ouălor si a larvelor acestora, dar este intotdeauna recomandabil sa va consultati medicul veterinar inainte de a pune in aplicare astfel de remedii.

In general, medicamentele impotriva viermilor functioneaza intr-un timp scurt , desi modalitatile pot fi diferite. In unele cazuri, ucid parazitii din intestin, care sunt apoi eliminati prin fecale. 

Altii, pe de alta parte, le dizolva complet sau doar le paralizeaza , blocandu-le ciclul de viata. Din nou, parazitii sunt excretati cu fecalele , dar nu sunt inca morti. 

Prin urmare, intr-o zi sau doua, ciclul este complet, dar, dupa cum am spus deja, trebuie repetat dupa aproximativ cincisprezece zile, iar animalul trebuie verificat in mod regulat.

Simptomele infesta cu paraziti

In cazul puiilor deparazitarea face parte din profilaxia normala, care include si vaccinarile obisnuite.

Dar cum sa ne dam seama daca un caine adult are o infestare in curs? In unele cazuri, este posibil sa observați viermii direct in scaunul sau ; aceștia pot aparea ca niste boabe de orez albicioase sau ca viermi adevarati . 

Disconfort, mâncărimi anale, vărsături, diaree, sunt câteva dintre simptomele care ne-ar putea face sa suspectam o infestare in curs de desfășurare.

Acestea sunt simptome relativ generice , care ar putea indica si alte probleme , cum ar fi otravirea sau intoxicatia, alergia, gripa etc.

Daca aveti dubii, o analiza atenta a fecalelor va putea stabili daca problema prietenului nostru se datoreaza cu adevarat acestor paraziti.

Practicarea deparazitarii este esentiala pentru pui si face parte din profilaxia necesara in primele luni de viata, pentru a asigura o sanatate buna cainelui .

Este posibil ca medicamentele antihelmintice sa produca efecte secundare usoare , adesea diaree sau conexe , care nu ar trebui sa va ingrijoreze daca se rezolva in cateva ore si sunt usoare. 

Daca nu, este bine sa contactati medicul veterinar imediat si sa verificati daca exista intolerante ale cainelui la componentele farmaceutice sau aparitia altor probleme.