Cateva recomandari dupa ce tocmai am adoptat un mic blanos.
Am adoptat un pui de pisica: ce am de facut mai departe?
Aducerea acasa a unui pui de pisica pentru prima data poate fi o experienta deosebita.
Noul membru al familiei va fi o sursa de dragoste, iti va tine companie si iti va aduce multa bucurie pe masura ce devine o pisica adulta. Pentru a avea insa o experienta buna, exista cateva lucruri pe care trebuie sa te asiguri ca le ai la dispozitie astfel incat acomodarea puiului de pisica sa se faca cat mai usor. Iti prezentam in acest articol, pas cu pas, cum sa te pregatesti si ce ai de facut dupa ce ai luat puiul de pisica.
Inainte de a iti aduce pisoiul acasa, asigura-te ca ai deja cumparate mai multe obiecte necesare noului membru al familiei. Astfel, ai nevoie de litiera, o geanta sau o cusca pentru transport, hrana pentru pisoi, boluri pentru apa si hrana si jucarii care vor distra animalutul.
De asemenea, asigura-te ca ai pus deoparte orice substanta periculoasa, cum ar fi produsele de curatenie si detergentii astfel incat sa eviti riscul ca puiul de pisica sa inghita astfel de substante.
In interior sau in exterior?
Daca te intrebi unde este mai bine pentru pisica sa traiasca, in casa sau in curte, atunci trebuie sa stii ca veterinarii recomanda ca aceasta sa stea in interior. Numai asa traieste, de obicei, mai mult si au o viata mai sanatoasa. Daca stai la etaj, asigura-te ca ferestrele sunt prevazute cu plase de siguranta si nu pot sari de la geam. Din momentul in care ai adus-o acasa, da-i timp sa se acomodeze. Va explora pe rand fiecare incapere, mirosindu-o si asigurandu-se ca totul este in regula.
Mancare adaptata
Veterinarii atentioneaza ca pana la varsta de 1 an, pisoii au nevoie de pana la trei ori mai multe calorii decat pisicile adulte. Astfel, puiul de pisica are nevoie de mancare speciala. Hraneste-l cu cantitatea recomandata pe eticheta.
Discuta cu medicul veterinar despre administrarea alimentelor din conserva, a bobitelor uscate sau a unui amestec din ambele.
Apa peste tot
Asigura-te ca pisoiul are intotdeauna apa curata la dispozitie. Pune mai multe boluri cu apa in toata casa si pastreaza-le curate. Daca observi ca pisoiul tau nu bea multa apa, incearca un alt fel de mancare, dar si un bol mai mic. Unele pisici prefera apa curgatoare si ar putea sa vrea sa bea dintr-un dispozitiv cu apa pentru pisici, mai degraba decat dintr-un castron obisnuit.
Litiera
Pisicile au instinctul de a-si face nevoile in pamant sau nisip. Asigura-i pisicii tale o cutie speciala (litiera). Pune-o intr-un loc linistit si arata-i unde este. Variantele de asternut pentru pisici includ asternut de argila obisnuit, nisip natural, asternut realizat din siliciu , precum si asternut biodegradabil facut din tofu sau lemn. Unele litiere sunt prea inalte pentru ca pisoii sa intre si sa iasa cu usurinta, asa ca poate fi necesar sa ii pui la dispozitie o cutie joasa pana cand pisoiul creste.
Culcusul pisicii
Pisicile dorm pana la 16 ore pe zi, iar pisoii si mai mult. Oricat de mult iti place sa petreci timp sau chiar sa dormi impreuna cu pisica ta, ea are nevoie si de un loc al ei. Se va ghemui fericita pe un plus, pe un scaun sau in propriul ei culcus confortabil.
Joaca-te cu pisoiul tau
Jucandu-te usor cu pisoiul tau, il inveti abilitatile de care are nevoie pentru a fi un animal de companie bun. De asemenea, il ajuti sa se mentina in forma, sa-si dezvolte coordonarea si sa-si rareasca comportamentele de urmarire si vanatoare. Cum unei pisici ii place sa-si foloseasca dintii si ghearele, da-i ceva de care sa muste sau de care sa se agate in timp ce se joaca. Nu-ti folosi mana pe post de jucarie! Te-ar putea rani grav.
Ofera-i siguranta pisicii tale
Pisicile interactioneaza adesea cu lumea cu ajutorul gurii lor. Pastreaza sfoara, panglica, firele, benzile de cauciuc, inelele din plastic, agrafele, acele, ata dentara si alte “tentatii” departe de pisica curioasa. De asemenea, pune deoparte detergentii, pastilele si medicamentele, precum si antigelul si uleiul de motor.
Invat-o regulile
Pisica ta este noua in lumea si in casa ta, asa ca va trebui sa invete regulile. Pentru a opri unele comportamente, ofera-i alternative. De exemplu, pentru a tine pisica departe de perdele, da-i un stalp acoperit cu material textil pe care sa catere. Il poate folosi si pentru zgariat.
Gestionarea zgarieturilor
Dispozitivele pentru taiat unghiile pisicilor sunt usor de folosit. Taie partea ghearele din fata. Nu taia partea centrala roz. Apasa usor pernutele picioarelor pentru a extinde unghia inainte de taiere. Veterinarul iti poate arata cum. De asemenea, stalpii pentru zgarietura permit pisicilor isi toceasca unghiile.
Alimente daunatoare pentru pisoiul tau
Bauturi precum alcoolul, cafeaua si ceaiul sunt periculoase pentru pisica ta. Pentru a mentine pisica in siguranta, tine-o departe de ceapa si usturoi, deoarece aceste alimente provoaca anemie la pisici.
Plante daunatoare pentru pisoiul tau
Mai multe plante de apartament sau de exterior pot fi periculoase pentru pisoiul tau, inclusiv crizantema, azalea, bulbii de lalele si oleandru. Crinii sunt deosebit de otravitori pentru pisici si chiar si in cantitati mici il pot imbolnavi foarte tare. Ar fi bine sa renunti la ei sau sa ii pui departe de pisica.
Sterilizare sau castrare
Veterinarii recomanda sterilizarea sau castrarea puiului de pisica pana la varsta de 5 luni. Aceasta este necesara pentru a controla/impiedica inmultirea pisicilor. Sterilizarea este o componenta esentiala a detinerii responsabile a animalelor de companie. Procedura de castrare ofera o solutie umana si permanenta pentru a-si face nevoile in locuri nedorite si, de asemenea, reduce riscul ca animalul sa dezvolte anumite tipuri de cancer si alte boli.
Puricii
Daca observi ca pisoiul tau isi pierde parul, are pielea iritata, mesteca si linge des sau se scarpina mult, este posibil sa aiba purici. Intreaba medicul veterinar ce solutie impotriva puricilor recomanda pentru pisoi. Atentie! Unele tratamente impotriva puricilor folosite la caini pot fi foarte toxice pentru pisici, asa ca cititi intotdeauna cu atentie prospectul produsului.
Protejarea impotriva viermilor intestinali
Acesti paraziti nu poti fi evitati intotdeauna, dar poti intreba medicul veterinar ce poti face ca sa reduci probabilitatea ca pisica sa ia astfel de paraziti.
Viermii rotunzi (care provoaca diaree si varsaturi), viermii anchilostomatici (care pot provoca anemie si diaree) si teniile sunt cele mai frecvente cu care se poate confrunta pisoiul tau. Daca observi ceva ce arata ca boabele de orez sau spaghetele in jurul anusului sau in scaunul pisoiului , consulta medicul veterinar pentru prescrierea unei retete.
Vaccinari, sterilizare si microcipare
Veterinarul va vaccina pisoiul de doua ori, respectiv in jurul varstei de 8 si 12 saptamani pentru gripa pisicii, enterita si leucemie felina. Cu toate acestea, vaccinurile nu devin de obicei eficiente decat dupa 7-14 zile de la administrarea ambelor doze.
Ca atare, este esential sa tii animalul de companie departe atat de alte animale, cat si de locurile de afara, pentru a-l proteja.
De asemenea, microciparea ajuta in cazul in care animalutul se pierde. Cu o identificare permanenta, microciparea este cea mai sigura modalitate de a te asigura ca il poti gasi intotdeauna.
Microciparea este ieftina, inofensiva si dureaza cateva secunde. Un mic cip, de dimensiunea unui bob de orez, va fi implantat in ceafa pisicii. El contine un numar unic pe el. Procedura este foarte asemanatoare cu administrarea unei injectii, iar pisicile si cainii o tolereaza incredibil de bine.
Numarul unic al microcipului este apoi stocat intr-o baza de date centrala cu detaliile despre numele si adresa ta. Publicul larg nu poate accesa aceasta baza de date confidentiala, ci doar organizatiile inregistrate cu autorizatia de securitate. Este esential sa pastrezi datele de contact actualizate, mai ales daca iti schimbi domiciliul sau numarul de telefon.
Semne ale bolii
In cazul in care se imbolnaveste, exista semne care iti arata ca pisoiul tau are probleme. Printre ele se numara inclusiv refuzul de a manca sau a bea apa. De asemenea, se poate manifesta prin gafait, dormit mult mai mult decat de obicei, ascunderea, tuse, stranut, varsaturi sau pierderea in greutate. Daca suspicionezi ca pisoiul tau este bolnav, mergi la medicul veterinar. Nu il trata acasa, fara recomandarea medicului. Mai mult, unele medicamente pentru uz uman pot fi mortale pentru pisici.
Surse:
pets.webmd.com
www.commonwealthvet.com
advice.themayhew.org/