Recomandări post-operatorii 

Îngrijirea animalelor de companie după o intervenție chirurgicală

De multe ori intervențiile chirurgicale la câini si pisici, care se efectuează in mod curent, pot fi programate din timp, iar proprietarul poate preveni anumite situații care pot apărea după operație.

Dar alteori, intervențiile chirurgicale trebuie efectuate în regim de urgență, dintr-un motiv anume, iar proprietarii nu au la dispoziție acest timp pentru a pregăti post-chirurgical.

Dar... de ce trebuie să ai îngrijiri post-chirurgicale?

Chirurgia este totuși o agresiune asupra organismului, fie ca este un simplu eveniment sau ceva complex, motiv pentru care animalul nu se afla in aceleași condiții fiziologice ca un animal care nu a fost operat.

Pe lângă aceasta, trebuie luat în considerare un alt factor foarte important: anestezia. Evident, pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale, acesta trebuie anesteziat. În aceasta etapa, multe mecanisme fiziologice sunt tulburate, precum reglarea temperaturii si/sau depresia cardio-respiratorie, printre altele.


Pe de altă parte, trebuie luată în considerare și problema plăgii. În funcție de tipul de intervenție chirurgicală efectuată, animalul nostru de companie va avea o rană care trebuie vindecată și îngrijită. De multe ori, în funcție de intervenția chirurgicală în cauză, este necesară menținerea repausului total sau parțial, prin urmare, aceste îngrijiri trebuie să fie efectuate de posesori.

Ce măsuri trebuie luate în post-chirurgical:

- Adăpostește animalul de companie într-un loc călduț, curat si fără zgomote. La nevoie poate fi acoperit cu pătura.

- Nu-i dați mâncare sau apă până când nu își recăpătă complet cunoștința și poate efectua cu bine deglutiția (atâta timp cât natura intervenției chirurgicale efectuate, permite administrarea de alimente imediat după recuperare).

- În perioada de recuperare, se recomanda hrana speciala (cu digestibilitate crescuta).

- Mențineți animalul cât mai calm posibil, astfel încât să nu se entuziasmeze.

- Administrarea de medicamente antibiotice si analgezie indicate de medicul veterinar.

- Curățarea plăgii cu soluții antiseptice indicate de medicul veterinar.

- Evitați linsul plăgii deoarece, pe lângă contaminarea locala, provoacă întârziere in vindecare, inflamează rana.

- În intervențiile chirurgicale care necesita mai multă odihnă, ține cont de controlul plimbărilor. Fă-le după indicația medicală, în lesă, încet, de mai multe ori pe zi, pentru perioade scurte de timp și fără prea mult efort.

- Dă-i timp animalului să-și revină după anestezie. Fiecare individ este unic și, prin urmare, tolerează anestezia și intervenția chirurgicală într-un mod anume, motiv pentru care pot fi mai defavorizate, mai dureroase, mai sensibile decât un alt animal.