Ghid de vaccinare pisici
Prin intermediul fiecărui vaccin sunt injectați agenți patogeni în pisică, dar aceștia nu cauzează nicio boală. Cu ajutorul acestora, pisica își formează așa numiții anticorpi. Aceștia previn pisica din a contacta diverse boli.
Ce trebuie să iau în considerare înainte de vaccinare?
Dacă vrei să îți vaccinezi pisica, mai întâi asigură-te că e sănătoasă. Asta include și să fie deparazitată și hrănită corespunzător. Doar atunci poate fi eficient vaccinul și nu va slăbi sistemul imunitar al pisicii. Dacă organismul pisicii este bolnav sau slăbit, un vaccin nu îi va oferi deloc imunitate pisicii sau îi va oferi foarte puțină.
La ce vârstă se vaccinează pisica?
Vaccinarea pisicii poate începe cel mai devreme la 8 săptămâni. Se recomandă o imunizare de bază cu cele mai comune vaccinuri împotriva panleucopeniei feline și a răcelii feline. Astfel, mini-felina ta va fi protejată împotriva unor boli periculoase. În primele săptămâni de viață pisoii sunt încă protejați de anticorpii de la mamă, prezenți în sângele lor. În această perioadă, ei își pot întări propria imunitate împotriva patogenilor doar până la un anumit punct. Așa că se recomandă să repeți vaccinul la vârsta de 12 săptămâni. Dacă pisicile au deja peste 12 săptămâni la momentul vaccinării, e suficient un singur vaccin pentru a le oferi o imunitate sigură.
Este necesară vaccinarea pisicii de apartament?
Pisicile care nu au acces afară, nu au contact cu pisici necunoscute, așa că e mai puțin probabil să contacteze boli. Însă există și boli feline tipice care pot fi transmise chiar și fără contactul cu alte pisici. Acest lucru este valabil de exemplu pentru panleucopenia felină și răceala felină. De aceea, un vaccin împotriva acestor boli este la fel de util pentru pisicile de apartament, pe cât este pentru cele care au acces afară.
Ce vaccinuri se recomandă pentru pisici?
La fel ca la oameni, fiecare vaccin include o imunizare de bază și rapeluri ulterioare. Întreabă veterinarul, pentru a afla cât de des ar trebui să le faci rapel.
Există vaccinuri eficiente împotriva celor mai periculoase boli, de care ar putea suferi pisicile. Printre acestea se numără:
Panleucopenia felină
Răceala felină (rinotraheită, infecția cu herpes și calicivirus)
Leucemia felină (Leucoza)
Peritonita infecţioasă felină (PIF)
Rabia
Din păcate, în prezent nu există un vaccin autorizat împotriva virusului al imunodeficienței feline (FIV).
© Kzenon / stock.adobe.com
Vaccinarea pisicii: schema de vaccinare recomandată pentru pisici
Panleucopenia felină
În cele mai multe cazuri, parvovirusul panleucopeniei feline este cel care declanșează panleucopenia. Este similar cu virusul care cauzează paroviroza la câini. Se transmite de la animal la animal, dar și prin intermediul obiectelor pe care se află patogenul. Panleucopenia felină se transmite foarte repede. Virusul este caracterizat printr-o rezistență mare și poate fi un pericol permanent pentru pisicile nevaccinate. Poate fi găsit în excrementele pisicilor bolnave, precum și în cele ale pisicilor care au supraviețuit deja bolii. Vaccinul ar trebui făcut la vârsta de 8 săptămâni. Depinde de preparat dacă vaccinul trebuie făcut o dată pe an sau o dată la trei ani. Veterinarul îți poate da informații în acest sens. Boala apare deseori la pisicile tinere. Primele semne ale bolii apar în general între trei și nouă zile de la infecție. Printre acestea se numără oboseala, pierderea apetitului, febra, refuzul mâncării și vărsăturile.
Răceala felină
Răceala felină este cauzată de calicivirus sau virusul herpes. Denumirea inofensivă te poate induce în eroare. De fapt, boala este extrem de infecțioasă și poate duce la pneumonie sau chiar la pierderea vederii pisicii. În cel mai rău caz, dacă nu este tratată, poate fi fatală. Pisica trebuie vaccinată la vârsta de 8 săptămâni. Dacă pisica are acces afară, veterinarii recomandă vaccinarea anuală, în timp ce o pisică de apartament poate fi vaccinată doar o dată la trei ani.
Rabie
Rabia este fatală după infecție. Vaccinul antirabic oferă protecție nu doar animalului, ci și stăpânului acestuia. Pentru că rabia se transmite de la pisici la oameni și poate fi fatală și pentru oameni. Conform WHO circa 50,000 de oameni mor anual de rabie. Aceasta este cauzată de virusul rabic (virusul Lyssa). Vaccinul antirabic este obligatoriu dacă vrei să duci pisica într-o călătorie în străinătate. În general pisicile ce au acces afară sunt cele afectate de rabie. Vaccinarea pisicii împotriva rabiei trebuie făcută la vârsta de 12 săptămâni. Acest vaccin trebuie repetat o dată la doi sau trei ani, în funcție de preparat. Un veterinar îți poate da mai multe informații.
Ia în considerare următoarele vaccinuri
Leucemia felină (leucoză)
Leucemia felină sau leucoza este o boală incurabilă în prezent. Duce la tumori și la probleme la formarea celulelor din sânge. Boala afectează în general pisicile de exterior. Așa că, dacă pisicii tale îi place să se plimbe, vaccineaz-o la vârsta de 9 săptămâni. Rapelul se face anual sau o dată la trei ani. Contactează un veterinar, care cu siguranță că va fi bucuros să îți dea mai multe informații.
FIP (peritonita infecțioasă felină)
Peritonita infecțioasă felină este cauzată de coronavirusul felin. Cea mai comună formă a acestuia este peritonita. Însă în unele cazuri afectează doar pleura. Rareori virusul FIP se transmite de la pisică la pisică. Există mari șanse ca acest coronavirus să nu se dezvolte în virus FIP la pisicile sănătoase. FIP este o boală fatală.
Rinita (clamidioza sau Chlamydophila felis)
Vaccinarea se face la vârsta de 8 săptămâni. Boala afectează în general ochii și se manifestă ca o conjunctivită unilaterală sau bilaterală. Clamidioza apare mai ales la puii de pisică sau în case unde trăiesc mai multe pisici. Dacă aceste aspecte se aplică în cazul tău, îți recomandăm să vaccinezi pisica împotriva Chlamydophila felis. Există riscul ca patogenul să fie transmis de la animale infectate la oameni.
Pe lângă vaccinarea pisicii, sunt și alte lucruri care contează pentru a o menține sănătoasă. Un sistem imunitar puternic datorat hranei de înaltă calitate, apă filtrată, culcușuri calde – și bineînțeles multe sesiuni de mângâiere – oferă protecție suplimentară.