Afecțiunile dentare si consecințele acestora
In textul de mai jos, ce aprtine doameni Dr. Raluca Zvorășteanu, sunt exemplificate câteva dintre afecțiunile provocate de igienna dentara deficitara, intalnite atat la animale cat si la om.
"DR. RALUCA ZVORĂȘTEANU, PREȘEDINTELE SOCIETĂȚII ROMÂNE DE CHIRURGIE OROFACIALĂ ȘI STOMATOLOGIE VETERINARĂ:
PATOLOGIA CARDIACĂ ŞI CEA A GINGIEI AU MAI MULTE TRĂSĂTURI COMUNE
feb. 27, 2023 | News, Evenimente, Featured
„Lucrez de mulți ani în domeniul chirurgiei dentare veterinare și toată această experiență mi-a dovedit nenumărate similarități între problemele pe care le pot provoca afecțiunile stomatologice oamenilor , dovedite deja prin cercetări științifice și cele care pot fi cauzate câinilor, de problemele de sănătate dentară. Spre exemplu, voi explica, în cele ce urmează, cum pot fi afectate inima și rinichii, două din organele vitale ale noastre și ale companionilor noștri, de problemele dentare netratate. Efectele bacteriilor din cavitatea bucală pot fi însă devastatoare și pentru articulațiile animalelor, așa cum se întâmplă și în cazul oamenilor. ”Noi zâmbim, ei zâmbesc” este exact despre cum trebuie să avem grijă de sănătatea noastră dentară și de a lor”, a declarat Dr. Raluca Zvorășteanu, Președintele Societății Române de Chirurgie Orofacială și Stomatologie Veterinară.
Potrivit reprezentantului asociației, patologia cardiacă şi cea a gingiei au mai multe trăsături comune: ambele boli debutează printr-o inflamație, care duce la îngustarea vaselor de sânge; bacteriile care provoacă inflamațiile de la nivelul gingiilor pot să ajungă în fluxul sanguin sistemic şi să genereze reacții extinse de autoapărare a organismului; păstrarea unei igiene bune dentare prin periaj și mijloace auxiliare este importantă în prevenirea diseminării sistemice bacteriene.
„Cel puțin 500 de specii de microorganisme trăiesc în cavitatea bucală, iar dacă nu sunt neutralizate corect pot avea efect asupra sănătății întregului organism provocând afecțiuni ale rinichilor, articulațiilor și inimii, precum și infecții ale căilor respiratorii. În aceste condiții, controlul stomatologic de specialitate trebuie să se desfășoare de două ori pe an. Este foarte important pentru a depista din timp cariile și orice afecțiuni care, netratate, ne pot produce probleme grave, subliniază medicul veterinar, adăugând că o altă problemă gravă de sănătate pe care o pot provoca dinții bolnavi, atât oamenilor, cât și câinilor sau pisicilor, este inflamația articulațiilor”, a spus Dr. Raluca Zorășteanu."
Un citat preluat dintr-o carte de specialitate avea următorul enunț:
"O buna igiena dentara, prelungește viața unui animal cu 2 ani!"